این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
زکات یک حکم شرعی است و به بسیاری از داراییها از جمله طلا و نقره اختصاص پیدا میکند که در صورت برخورداری از مقدار مشخصی از آنها لازم است نسبت به پرداخت آن اقدام شود. آشنایی با قوانین و نحوه پرداخت زکات میتواند به مسلمانان کمک کند تا وظایف دینی خود را به درستی به جای بیاورند و در عین حال کمکی به نیازمندان باشد تا فقر کاهش پیدا کند. زکات طلا دارای احکام و شرایط خاص خود است که هنگام خرید ربع سکه یا هر نوع طلای دیگری باید به آن توجه شود که با دنبال کردن ادامه این نوشته میتوانید به این احکام دسترسی پیدا کنید.
بر اساس اجماع علما در صورتی که میزان طلا به 85 گرم طلای 24 عیار یا خالص برسد، زکات بر آن واجب میشود. به این معنی که اگر طلای کسی خالص نباشد لازم است، ابتدا وزن طلای خالص را محاسبه کند و سپس بر اساس آن اقدام کند. برای مثال کسی که 85 گرم طلای 18 عیار دارد، لازم نیست زکات پرداخت کند. برای تبدیل طلاهایی با عیارهای دیگر به طلای 24 عیار میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید.
عیار طلا تقسیم بر 24 ضربدر وزن طلا
برای مثال اگر 200 گرم طلای 18 عیار دارید بر اساس فرمول بالا وزن طلای خالص آن 150 گرم خواهد بود.
(18/24)*200=140
با این وجود محاسبه مقدار طلایی که زکات به آن تعلق میگیرد بر اساس عیارهای مختلف، متفاوت خواهد بود و ما برای سادهتر کردن کار حد نصاب طلا با عیارهای مختلف را برای شما محاسبه کردهایم که در زیر آنها را مشاهده میکنید:
سوال بعدی که به وجود میآید این است که حال که میزان طلای ما به حد نصاب پرداخت زکات رسیده است، چه مقدار از آن را باید به صورت زکات پرداخت کنیم؟ جواب این سوال ساده است و باید یک چهلم یا 2.5 درصد آن را به صورت زکات پرداخت کنید.
در نظر داشته باشید که طلای شما هر عیاری داشته باشد کافی است وزن آن را در 2.5 ضرب کنید تا میزان زکات شما مشخص شود و نیازی نیست که آن را به بر اساس طلای خالص محاسبه کنید. چرا که باید یکبار آن را بر اساس طلای خالص محاسبه کنید و سپس مجددا آن را بر اساس عیار طلای خود محاسبه کنید که کمی سردرگم کننده است. پس به صورت کلی میتوان گفت که 2.5 درصد طلای به حدنصاب رسیده را باید به صورت زکات پرداخت کنید.
در نظر داشته باشید که نیاز نیست حتما 2.5 درصد از طلای خود را به عنوان زکات پرداخت کنید، بلکه میتوانید معادل همین 2.5 درصد را پول نقد به عنوان زکات پرداخت کنید.
به حد نصاب رسیدن تنها یکی از احکام زکات طلا است و برای اینکه پرداخت زکات واجب شود باید شرایط زیر هم فراهم باشد:
1- مالکیت یک سال: یک سال از زمان مالکیت طلا گذشته باشد. البته منظور از سال، سال قمری است که 354 روز طول میکشد.
2- سکه بودن و رواج در معاملات: طلایی شامل زکات میشود که به شکل سکه بوده و استفاده از آن در معاملات رواج داشته باشد.
زکات طلا در بین مذهب شیعه و اهل تسنن دچار اختلاف و تفاوت نیست و همه شرایطی که تا به حال بیان شده است بین هر دو مذهب یکسان شمرده میشود. فقط برخی از علمای اهل سنت حد نصاب طلا برای پرداخت زکات را 87 گرم میدانند. جز این مورد تفاوت دیگری در بین زکات طلای اهل سنت و شیعه دیده نمیشود و سایر شرایط وجوب زکات مشابه همدیگر است.
اکثر اهل عمل بر این عقیده هستند که سکه و شمش طلا هم شامل زکات شده و در صورتی که شرایط وجوب زکات در مورد آنها صدق کند، فرد موظف است که به صورت سالانه زکات آنها را پرداخت کند. در نظر داشته باشید که بسیاری از افراد معتقد هستند که سکه و شمش باید به مانند اسکناس پول رایج کشور باشند تا به آنها زکات تعلق بگیرد و در اینجا احکام زکات طلا بر آورده نشده است. این در حالی است که سکه و شمش طلا ابزارهایی برای معامله هستند و از آنها برای ذخیره و حفظ ارزش پول استفاه خواهد شد؛ بنابراین در صورت که از 85 گرم طلای 24 عیار تجاوز کنند لازم است که زکات آنها پرداخته شود.
زکات طلای زنان مانند گوشواره طلا، دستبند طلا، النگو و گردنبند طلا یکی از نقاط اختلافی است که نظرات علما در آن متفاوتتر است. در فقه شیعه طلای زنان شامل زکات نمیشود و آنچه که یک خانم به عنوان طلای زینتی برای مصارف شخصی خود خریداری کرده است چون برای معامله و خرید و فروش نیست شامل زکات نخواهد شد.
در بین علمای اهل سنت زکات طلای زنان به شیوههای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. پیروان حنفی، حنبلی و مالکی معتقد هستند که هر گونه طلا شامل زکات خواهد شد؛ حتی اگر زینتی باشد و برای مصارف شخصی مورد استفاده قرار گیرد. این در حالی است که علمای شافعی مذهب بر این عقیده هستند که طلای مورد استفاده خانمها تا حدی که بر طبق عرف باشد، شامل زکات نمیشود و هر چه از عرف بیشتر باشد، باید زکات آن پرداخته شود. برای نمونه اگر خانمی 500 گرم طلا داشته باشد، این مقدار برای زینت و زیبایی نیست و باید زکات آن پرداخته شود.
با توجه به این که طلا آبشده و شکسته به صورت سکه نیستند، بسیاری از افراد تصور میکنند که این نوع از طلا شامل زکات نمیشود؛ اما با توجه به ماهیت آن که برای داد و ستد و همچنین نگهداری مورد خرید و فروش استفاده میشوند، در صورتی که شرایط وجوب زکات حاصل شود، لازم است که زکات آن پرداخته شود. این مورد هم در بین علمای شیعه و سنی یکسان است و قول معروف این است که باید زکات آنها پرداخته شود.
در این نوشته تلاش کردیم مباحث مربوط به زکات طلا را به زبان ساده در اختیار شما قرار دهیم تا در صورتی که نیاز است بتوانید میزان زکات طلای خود را محاسبه کرده و آن را پرداخت کنید. در صورتی که هنوز هم در این مورد سوالی دارید میتوانید آن را در بخش نظرات مطرح کنید تا همکاران ما در سریعترین زمان ممکن به آن پاسخ دهند.
در این مطلب به بررسی اقتصادی ترین گوشی سامسونگ در سال ۲۰۲۴ می پردازیم
بهنام
با سلام و تبریک میلاد امام علی علیه السلام و روز پدر
ممنون بابت اطلاعات مفیدتون
موید باشید
سید جعفر هاشمی
ممنون از اطلاعات دقیق و روان در خصوص پرداخت زکات طلا، انشااله که خداوند خیر و برکت بهتون بده